Depression
Depression
En femtedel af alle mennesker i Danmark oplever på et eller andet tidspunkt i livet at gennemgå en periode med depression. Men kun halvdelen søger hjælp! Det er et meget skræmmende tal, når depression kan helbredes, hvis man søger hjælp tidligt i forløbet. Og det siger noget om, hvor tabubelagt psykisk sygdom desværre stadig er i vores kultur.
Stress, angst og depression er nært relaterede og mange af symptomerne er de samme. Derfor kan det være svært at diagnosticere depression. Og helt at vide hvornår de mørke tanker startede.
Mange unge mennesker i dag har oplevet, at deres forældre har fejet udfordringer og potentielt ubehagelige oplevelser af vejen for dem. I bedste mening selvfølgelig – for vi ønsker alle at gøre det bedste for vores børn. Børn og unge har bare ikke brug for at blive skånet for problemer, for det er en del af det at være menneske. De har brug for at få hjælp til at forholde sig til deres udfordringer og at lære at løse dem. Selv.
Vi står med en hel generation af unge voksne, der tror, at der er noget galt med dem, når de møder modgang. De bliver handlingslammede, når de rammes af modstridende følelser, og det kan føre til et destruktivt og selvforstærkende tankemylder, som igen kan ende i depression eller angst, hvis de ikke oplever, at det er muligt at snakke med nogen om det og får fornemmelsen af, at det er helt naturligt. Evnen til at rumme følelser og løse problemer, hører voksenlivet til. Modgang er ikke en sygdom.
Depression i Danmark
oplever hver dag alvorlige symptomer på stress.
nye tilfælde om året.
Depressionens fysiologi
Hos mennesker med depression kan man konstatere forhøjede niveauer af adrenalin og kortisol i blodet. Som i en stress-respons, hvis vi skal præstere eller bliver udsat for fare – det man kalder kæmp/flugt responsen. Især kortisol har en skadelig påvirkning af hjernen, hvis den bliver kronisk. Det område, der hedder hippocampus, skrumper.
Ved langvarig stress og depression er der meget forhøjet aktivitet i dette område i hjernen, og man regner med, at det er hjernens forsøg på at skille sig af med den øgede kortisolbelastning. Med andre ord: Kortisol ødelægger hjernens evne til at skille sig af med kortisol!
Dette påvirker evnen til opmærksomhedsfunktion, hukommelse og problemløsning, hvilket er kognitive funktioner, de fleste depressionsramte kan nikke genkendende til.
Den gode nyhed er, at hjernen er plastisk og at hippocampus genvinder sin normale størrelse, når depressionen behandles.
Book en gratis samtale
Du er altid velkommen til at ringe til mig og blive klogere på mine behandlinger og behandlingsforløb. Jeg vil også gerne høre om de udfordringer, du står med, så jeg kan afgøre, om jeg kan hjælpe dig.