Særligt sensitiv
Særligt sensitiv
Eller sansestærk som det hedder på dansk, hvis man skal være politisk korrekt. Uanset hvilket ord, man bruger, handler det om, at man er født med et nervesystem, der er ekstra modtageligt for påvirkninger – både fra det indre (egne følelser og kropslige fornemmelser) og det ydre miljø (sansepåvirkninger fra omverden). Det er genetisk bestemt, så en af dine forældre eller bedsteforældre har sikkert den samme disponering.
At have et særligt sensitivt nervesystem er et vilkår – ikke en diagnose. Hvis man lærer at leve med en passende grad af stimuli, giver sensitiviteten ingen problemer. Udfordringen er bare, at trækket endnu ikke er alment anerkendt i Danmark, så det kan både være svært selv at acceptere sit behov for pauser og afskærmning fra stimuli og at blive respekteret og taget alvorligt af familie, venner, arbejdsplads og uddannelsessted.
Hvis man som særligt sensitiv ikke har lært allerede fra barndommen, hvordan man skærmer sig selv fra ydre stimuli, ender man ofte med at føle sig anderledes og udenfor, fordi man simpelthen ikke er i stand til at tåle den samme mængde in-put, som mennesker med et ’normalt’ nervesystem. En del stress-, angst- og depressionsramte har i virkeligheden bare ikke lært at håndtere deres sensitivitet, og det bevirker kronisk overbelastet nervesystem.
Særligt sensitiv
af verdens befolkning
af disse er også introverte
Nervesystemet
Det samfund vi lever i i dag er ikke indrettet til mennesker med et sensitivt nervesystem. Hurtigere, vildere, højere – der bliver hele tiden skruet op for sanseindtrykkene, fordi ’vi skal have én på opleveren’! Og det er altså en udfordring for alle med sarte nervesystemer, fordi alle indtryk tages ind. Den sansestærke er ikke givet muligheden for at lukke nogle sanseindtryk ude og fokusere på de vigtigste. Alt lukkes ind. Og det hele skal fordøjes. Derfor er der ofte brug for meget alenetid.
Nervesystemet fordøjer sanseindtryk akkurat som tarmsystemet fordøjer den mad, vi indtager. Og det har en puls akkurat som vores vejrtrækning med indånding/ekspension og udånding/afslapning. Nervesystemet ekspanderer, når vi er ude og oplever verden i vores hverdag og modtager sanseindtryk, og på et tidspunkt rammer det grænsen for, hvor meget det er muligt at tage ind. Så er det tid til udåndingen/afspændingen/fordøjelsen. Hvis denne udebliver, er det ikke muligt at tage indtryk ind igen dagen efter. Så hvile og ro er ekstra vigtigt for mennesker med et sensitivt nervesystem.
Book en gratis samtale
Du er altid velkommen til at ringe til mig og blive klogere på mine behandlinger og behandlingsforløb. Jeg vil også gerne høre om de udfordringer, du står med, så jeg kan afgøre, om jeg kan hjælpe dig.